Download nu onze app in de appstore of playstore

ZUUR VERLIES FC EIBERGEN IN WIND-DERBY

Auteur: Arnoud te Vaanholt.

De harde, recht over de lange zijde van het veld staande wind maakte de beladen en na enkele seizoenen teruggekeerde derby tussen Sportclub Neede en FC Eibergen af en toe tot een soort toneeluitvoering. Waar de bezoekers wellicht minimaal recht hadden op een punt ging de thuisclub er in de slotfase met de volle buit vandoor: 2-1.

De bal vloog ruim negentig minuten lang alle kanten op, behalve vaak de goede. Van voetbal op enig niveau kon dan ook bij voorbaat al amper sprake zijn. In de eerste helft speelden de Eibergenaren met het stormachtige weer in de rug, na de hervatting waren de rollen omgekeerd.

Het waren dan ook de lager geklasseerde gasten die voor rust de lakens uitdeelden. De eerste poging was echter voor Neede. In de 4e minuut waagde Mathijs Warnar het van afstand, maar de bal was een eenvoudige prooi voor doelman Sam Pierik. Kort daarop werd een schot van Mitchel Reesink via een Eibergs been nog net tot hoekschop verwerkt.

De bezoekers voerden de druk vervolgens op en de thuisclub had mede door de harde windvlagen de grootste moeite om op de Eibergse helft te komen. Al snel was het raak toen de bal na een afgeslagen aanval achter de verdediging van Neede belandde en de spurtende Bas ten Hagen keeper Jelmar van Doorn kansloos liet.

De Eibergenaren bleven druk zetten. Mogelijkheden waren er daarna voor Ten Hagen en via een kopbal van Stijn Harbers die door Van Doorn op knappe wijze over de lat werd getikt. Jacco Roerdink zag na een hoekschop zijn inzet van dichtbij ook luttele decimeters over de deklat verdwijnen.

In die fase claimden de gasten tot drie toe een strafschop bij de matig fluitende arbiter, maar die wuifde dat keer op keer weg. De uitgelezen mogelijkheid om de score te verdubbelen kreeg Ten Hagen vlak voor rust, maar vanuit geheel vrijstaande positie schoot hij nu tegen de benen van Van Doorn.

Zoals verwacht was het spelbeeld na rust aanvankelijk geheel anders. Nadat de Needse aanvoerder Jesse Meeringa nog net de goede richting miste viel in de 51e minuut de gelijkmaker. Na een klutssituatie waarbij de bal lang in de lucht bleef hangen kopte Warnar raak. Daarbij was het de vraag of de doellijn was gepasseerd, maar de scheidsrechter toonde zich onverbiddelijk: 1-1.

Het lag bijna in de lijn der verwachtingen dat de gastheren daarna volop door zouden gaan, maar dat gebeurde niet. Het was zelfs Eibergen dat geruime tijd vaker op de helft van de opponent was te vinden dan andersom. De stugge defensie van de zwart-witten zorgde er echter voor dat elke doelpoging onschadelijk werd gemaakt.

Zo leek het duel op een remise af te stevenen, waar wellicht de thuisclub nog het meest gelukkig mee mocht zijn geweest. Het liep anders. Na een vrije trap kreeg Reesink vlak voor het einde van de officiële speeltijd van grote afstand de bal op de pantoffel en met een fraaie halve omhaal vloog de bal in de achterste hoek van het doel, 2-1.

Daardoor bleef de ploeg van trainer Arno Leppink onverwacht toch nog met lege handen achter. Positief punt was dat het team net als tegen Rietmolen opnieuw met meer bezieling en zelfvertrouwen speelde dan in de paar weken daar voor. Die lijn zal de komende weken doorgetrokken moeten worden.

Scoreverloop: 10. 0-1 Bas ten Hagen, 51. 1-1 Mathijs Warnar, 89. 2-1 Mitchel Reesink.

Opstelling FC Eibergen: Sam Pierik; Tamo Vogel, Tom te Woerd (78. Ramon ter Maat), Daan Voortman, Tao Zhu; Tim Wonnink, Jacco Smeenk (73. Sverre Boonk), Koen Dollekamp, Jacco Roerdink; Bas ten Hagen, Stijn Harbers (67. Guus Slaats).

Foto: De 0-1 van Bas ten Hagen (Appie Bosch Foto).