Download nu onze app in de appstore of playstore

Zonder onderbouw (niet selectieteams) geen bovenbouw (selectieteams)!

De technische commissie is zich er terdege van bewust dat er zonder de niet selectieteams er geen goede basis is om op te bouwen voor de selectieteams. Ook is een vaak gehoord item dat de selectieteams alle aandacht krijgen en bij de niet selectieteams is deze aandacht er niet!!!! De technische commissie durft de uitdaging aan om dit verkeerde denkbeeld weg te nemen. Iedere vergadering van de technische commissie komen alle technisch coördinatoren, per letter, aan het woord en doen hun zegje over hun vorderingen, opmerkingen en wijzigingen.  Zo wordt ieder team besproken en worden eventuele maatregelen genomen. Zover hierover.

We hebben naast onze 1ste 4 selectie elftallen, die in ons vorige schrijven zijn behandeld, nog 27 teams en nog eens 4 meisjes teams. Dus in totaal 4 + 27 + 4 = 35 jeugdteams die allemaal recht hebben op onze aandacht. We hopen dat jullie er begrip voor hebben dat we niet ieder team hier kunnen noemen en behandelen. Wel willen we een aantal zaken onder de aandacht van de gehele vereniging brengen. Al deze teams worden begeleid door zeer enthousiaste trainers, leiders, begeleiders en ouders. Op de meeste teams staan echte trainers met een voetbal achtergrond, daarnaast hebben we welwillende ouders en andere leden die de trainingen en wedstrijdbegeleiding, voor hun rekening nemen. Dit naar alle tevredenheid van de technische commissie. Dan is het wel eens frustrerend voor deze harde werkers om weer eens kritiek te krijgen van, vaak ouders, die het niet hebben aangedurfd één van deze bovengenoemde functies op zich te nemen. Het zou beter zijn er over na te denken waarom iets gedaan is en u eens afvragen hoe u het zou oplossen. Echter positieve kritiek is altijd welkom en houd ons scherp.

Onze z.g. sub-teams (JO19-2, JO17-2, JO15-2 en JO13-2) doen het goed. Vooral de progressie bij de oudere jeugd valt hier op, bij JO19-2 onder leiding van Martijn Forkink en 17-2 onder leiding van Leo Nijhuis, doen het uitstekend qua resultaat en brengen zeker spelers voort die in de toekomst stappen gaan maken richting de 1ste selectie teams en dat is wel eens anders geweest. JO15 (Tamo en Jacco) en 13-2 (Patrick H. c.s.) hebben het moeilijk qua stand in de competitie, toch is het een lust voor het oog om deze trainers en begeleiders van deze teams bezig te zien met deze leergierige groepen. 15-3 heeft het zelfs gepresteerd om in de najaar competitie de 1ste plaats op te eisen en kampioen is geworden van hun afdeling. Genoeg gezegd over deze elftallen en gaan we verder met de teams (8:8 en 6:6).

In deze groepen staat het “presteren” qua stand in de competitie, niet bovenaan het lijstje. Juist hier is de jeugd zeer leergierig. Onderzoeken van de KNVB hebben uitgewezen, dat selecteren zoals wij dat doen, niet altijd de beste basis is. Hier wordt een onderzoek in Zweden als voorbeeld genomen. Hier wordt geschreven dat je onder de 10  jaar helemaal niet moet selecteren. Juist de betere spelers laten spelen met iets mindere goden maakt beide partijen beter. Vaak wordt er dan geroepen dat de betere spelers qua niveau achteruit zouden gaan. Na 3 jaar experimenteren met een aantal verenigingen in Zweden in deze leeftijdsgroep, blijkt het tegendeel waar. Dat wil niet zeggen dat we meteen het “Nederlandse” systeem over boord moeten gooien. Maar toch vragen wij in de technische commissie om dit “Omdenken” toch eens te begaan bestuderen en het niet meteen af te knallen. Later hierover meer.

In deze leeftijdsgroepen zijn een aantal spelers ook opgevallen door de BVO’s. Van bv De Graafschap, FC Twente, Go Ahead Eagles en de KNVB,  zijn er regelmatig scouts te vinden bij ons op de Bijenkamp.  Ook worden spelers uitgenodigd om mee te trainen bij deze verenigingen. Uiteraard ondersteunt FC Eibergen deze initiatieven en helpt waar dit nodig is. Ook dit gegeven geeft aan dat we op de goede weg zijn met onze jongste jeugd.

Ons 4 : 4, de z.g. Obbinkcup spelers, begint ook dit seizoen steeds meer vorm te krijgen. Onder de bezielende leiding van Maarten c.s. is deze groep verder gegroeid dit seizoen naar meer dan 15 spelers.  Dat heeft de trainers er toe gebracht dat we na de winterstop met een JO7 team gaan beginnen, Het is de bedoeling dat deze spelers gaan spelen in een “competitie” die onderling met de zusterverenigingen uit de omgeving worden opgezet. Men is in gesprek met o.a. Halle, RKZVC, sp. Neede en VIOS B. Prachtig initiatief en wordt toegejuicht door de TC.

Voor bijna al deze leeftijdsgroepen hebben we vanaf 10 jaar een corps keeper trainer staan die wekelijks met deze boys bezig gaan. Wat dit oplevert kun je zien aan het niveau van de keepers bij FCE. Een jeugdkeeper op goal bij ons 1ste elftal, daarnaast in bijna alle selectie teams bij de jeugd keepers die zeer talentvol zijn en jaarlijks grote stappen maken. Onder leiding van Henk Wissink en Barry Kransen (en een aantal assistenten) wordt er veel progressie geboekt.

Résume:

We denken als Technische commissie op de goede weg te zijn. Ook hier beseffen we ons dat we er nog lang niet zijn, als dat al kan, want het is een doorlopend proces, waarin je niet bang moet zijn om het beleid zo nu en dan bij te stellen.  Mocht u hier anders over denken dan horen we het graag. Wel positief kritisch als dat mogelijk is, zodat we er ook wat mee kunnen.  Ook willen we hier de groepen trainers, leiders en begeleiders wel een extra benoemen en bedanken voor al het goede werk wat hier wordt verricht. Ga er maar aan staan, iedere week zijn hier minimaal 200 kaderleden bezig om de boel bij onze jeugd draaiende toe houden. SHAPOO.

Namens de TC

HO : C. O.

Volgende keer nemen we onze meisjes en dames afdeling onder de loep.