• We staan op het punt om aan misschien wel één van de ogenschijnlijk meest curieuze seizoenen (althans op papier) ooit te beginnen. Want er is ten opzichte van de vorige voetbaljaargang wel erg veel gewijzigd door de KNVB. Hoe wij als FC Eibergen in de vierde klasse B gaan functioneren? We durven er eerlijk gezegd nog amper een zinnig woord over te zeggen. 

  Wat is er allemaal veranderd? In de eerste plaats zijn we van 14 naar 12 teams teruggegaan. Jarenlang ging het ook altijd tussen een dozijn teams, dus dat is op zich allemaal nog niet zo opzienbarend. 

  Veel opvallender is dat er om allerlei redenen flink aan de promotie- en degradatieregeling is gesleuteld. We hebben begrepen dat het allemaal nog niet geheel vaststaat. Maar zoals het er nu naar uitziet promoveert de kampioen rechtstreeks, komen er drie periodekampioenen, degraderen er twee ploegen linea recta naar de vijfde klasse en spelen onderin liefst drie ploegen tegen degradatie. 

  Theoretisch is het daardoor mogelijk dat er volgend seizoen van die twaalf ploegen nog slechts drie overblijven die andermaal op hetzelfde niveau mogen strijden. 

  Dat kan in de praktijk bijna niet anders betekenen dan dat er het hele seizoen volop strijd aanwezig is bij alle clubs. Kijk niet raar op – al lopen we nu al ver op de feiten vooruit – dat er tot op de laatste wedstrijddag nog lang niet op alle fronten de beslissingen zijn gevallen. 

  Tot zover wat de bondsbesluiten betreft. FC Eibergen kende een magere voorbereiding. Daar waren wel een aantal oorzaken voor te noemen. De grootste was dat meerdere spelers langere tijd nog om uiteenlopende oorzaken niet inzetbaar waren. Dan praat je niet alleen over blessures en vakanties, maar ook om allerlei kortdurende ‘uitjes’. We kunnen niet nalaten om bij dat laatste toch zo af en toe onze vraagtekens te plaatsen. 

  Voordeel voor onze nieuwe hoofdtrainer Jeroen Kiepman was hierdoor wel dat hij een heel scala spelers bij zijn voor hem geheel nieuwe werkgever in actie kon zien. En andersom: flink wat vooral jongere spelers kregen op deze manier de kans om zich in de kijker te spelen. Of hen dat ook is gelukt is, is aan de oefenmeester zelf en de overige leden van de technische staf. 

  We zullen in elk geval zondagmiddag vol aan de bak moeten en het lijkt belangrijk dat er in de beginfase zo veel mogelijk punten worden gepakt, hoe cliché dat ook moge klinken. Aan onze gast BSC Unisson uit Boekelo lijken we meteen al een zware dobber te krijgen. Hopelijk prikken we in elk geval één keer vaker raak dan onze opponent!