Download nu onze app in de appstore of playstore

TC: Rust bepaalt momenteel het beleid

Na het seizoen 2016 – 2017 is er ontegenzeggelijk het een en ander veranderd. Maar het is niet de bedoeling alles weer op te rakelen, maar met een positieve blik naar de toekomst te kijken. Juist nu is het zaak met de hele FC Eibergen familie vooruit te kijken. Dat gaan we dan ook doen door te beginnen met een stukje evaluatie van het seizoen 2017 – 2018 tot nu toe.

Senioren

Met de aanstelling van Harold Oude Veldhuis als hoofdtrainer van onze 1e selectie kunnen we stellen dat het bij het 1e elftal loopt zoals de technische commissie dat voor ogen had. Er is duidelijkheid, er is spelplezier en de trainingen zijn goed verzorgd. De instelling van de spelers is uitstekend te noemen. Het collectief bepaalt op dit moment het resultaat. Ook de stand in de competitie geeft vertrouwen voor de toekomst. We weten met zijn allen dat we misschien geen kampioensteam hebben dit jaar maar dat verandert niets aan de doelstellingen die wij ons voor dit seizoen hebben gesteld. We gaan door op de ingeslagen weg en hopen, met een beetje geluk, nog mee te kunnen doen voor één van de prijzen.

Petje af voor ons tweede en derde elftal dit seizoen. In de voorbereiding hebben we uitgebreid gesproken met deze spelersgroepen en begeleiding. Ook hier wisten we dat dit niet de keuzes waren waar we trost op mogen zijn en waar iedereen op dat moment achter stond. Een derde en vierde elftal doorschuiven naar een elftal hoger doe je niet ieder seizoen. Maar beide elftallen pakken het bijzonder goed op. Toch denken we nu te kunnen stellen dat het een goede keuze is geweest. Als je naar de stand in de competities kijkt, kunnen we ook hier stellen dat de rust is wedergekeerd en de resultaten niet uit blijven. Chapeau! Zaterdag 2, ons senioren selectieteam op zaterdag, speelt met wisselend succes. De mannen van Han Aarnink doen het volgens verwachting. Een plaats in de middenmoot is het gevolg. Een paar plaatsjes hoger is de doelstelling van het team en de trainer. Bij de dames van Alex en Onno een zelfde beeld. De dames doen goed mee en het spelplezier is prima.

Junioren (Bovenbouw)

Continuïteit bepaalt een groot gedeelte van je beleid. Die continuïteit hebben we kunnen bewerkstelligen door op bijna alle 1ste selectie elftallen dezelfde trainers te hebben als in het afgelopen seizoen. Met deze trainers zijn we gestart om “iets” neer te zetten voor FC Eibergen. Hier staat juist de opleiding van spelers centraal. Dus niet het competitie resultaat is hier leidend maar het opleiden van spelers voor de top van FC Eibergen. In de JO19 groep kunnen we stellen dat hier een proces gaande is wat zijn vruchten gaat afwerpen voor de toekomst. Een zeer getalenteerde, maar nog jonge JO19-1 groep, die het steeds beter begint op te pakken. Was het in het begin van de competitie een elftal met veel individuele kwaliteit maar nog niet de juiste team spirit, nu zie je een team groeien en dat vindt je weer terug het resultaat. Ook kloppen nu al een aantal spelers uit dit team aan bij de 1ste selectie. Dit gaat een vervolg krijgen tijdens de winterstop en de tweede competitie helft. JO19-2 heeft met Maarten Kottier en trainer waarvoor geldt; “de juiste man op de juiste plek”. Naast zijn voetbal kennis kan Maarten het teamgevoel prima ondersteunen door zijn manier van werken.

Bij de JO17 groep heeft de 1e selectie (JO17-1) het niet gemakkelijk. Toch kun je ook hier spreken van groeiproces. Het was en is nog zoeken naar de juiste samenstelling. Ondanks dat het nu nog niet het competitieresultaat oplevert dat je misschien zou verwachten, kun je opleidend stellen dat het goed gaat. Met JO17-2 hebben wij een team wat met vallen en opstaan te maken heeft. Een groep zeer gemotiveerde jongens die nog niet de juiste snaar heeft kunnen vinden. Edison Fayente en zijn begeleidingsteam zijn druk doende om dit goed neer te zetten. Positieve ondersteuning vanaf de zijlijn is hier noodzaak. Bij de JO15 groep gaat het uitstekend. Opleidend gezien staat bij het JO15-1 team een trainer voor de groep die zijn voetbalkennis en dagelijkse werk (onderwijzer) prima in elkaar laat overlopen. Dit is bijzonder belangrijk bij juist deze leeftijdsgroep. Wie een zoon of dochter heeft in deze leeftijd weet precies wat we bedoelen met voorgaande opmerkingen. Zowel qua opleiding alsook het competitie resultaat is uitstekend. JO15-2 is ingedeeld in de juiste klasse. Hier gaat het onder leiding van Wout Veenbrink redelijk goed. Een team waar een aantal spelers zich zo goed ontwikkeld dat ze nu al kloppen op de deur van JO15-1. Klasse mannen ga door op de ingeslagen weg.

Pupillen (Onderbouw)

JO13-1 is ingedeeld in een klasse met uitstekende tegenstanders. Wel zie je hier een verschil terug in het opleiden van spelers. Waar FC Eibergen selecteert op technische grondslag en niet op leeftijd. Zie je bij tegenstanders vaak complete 2de jaars teams. Qua wedstrijdresultaat valt het dan nog wel eens tegen, alhoewel we nu langzamerhand laten zien dat we ook hier beginnen aan te haken. Opleidend gezien zijn we echter goed bezig en gaat dit ook zijn vruchten afwerpen voor de toekomst. Eigenlijk geldt voor JO13-2 hetzelfde verhaal. Islam Berisha is hier uitstekend bezig en laat zien dat de trainers cursus van vorig jaar hem goed heeft gedaan. Levert het in de competitie nog niet altijd het gewenste resultaat op, opleidend gezien gaat het hier prima. JO11 doet het uitstekend. Competitieresultaat en opleiding gaan hier hand in hand. Patrick en Jordy verdienen hier een compliment voor de wijze waarop zij omgaan met onze talenten.

JO9-1 doet het onder leiding van Christiaan misschien voor de buitenwereld niet zo goed (competitie resultaat), maar door de insiders wordt het werken hier op juiste manier ingeschat. De nieuwe indelingen geven aan dat het de juiste keuze is geweest van KNVB om hier “iets” te veranderen. De vele balcontacten en het kleinere speelveld zijn een lust voor het oog om naar te kijken. Bij ons 4 tegen 4 (Obbink cup) waar we inmiddels alweer meer dan 25 spelers hebben gaat het uitstekend. Net voor aanvang van de competitie hebben we hier al 2 teams uitgehaald die inmiddels al in de competitie spelen. Peter Diepenmaat heeft hier het stokje overgenomen van Waldo en Wout van de Sportfederatie. Na de winterstop gaan ook een groot aantal vrijwilligers van 60+ zich inzetten op de trainingen op de woensdagen. Sinds dit seizoen spelen we ook met JO8 in de competitie. Hier wordt ook de nieuwe speelvorm toegepast. 6×6 op een klein speelveld. Het is een jonge groep, waar uiteraard het plezier de boventoon moet voeren. Dit lukt uitstekend. Oude 1e elftal spelers Björn Reinders en Mirco Wittebroek zijn hier onze pioniers.

Niet selectie teams

Qua opleiden en resultaten heeft de technische commissie hier hele andere doelen gesteld als bij de selectie teams. Juist bij deze teams staat het plezier in het spelletje voorop. En het plezier straalt er af. Wekelijks staan er voor deze teams vele (lees bijna 150) vrijwilligers klaar om dit in goede banen te leiden. Als je dan zaterdags rondstruint over het complex van FC Eibergen, is het fantastisch om te zien met hoeveel plezier, fanatisme en enthousiasme hier gespeeld en gewerkt wordt. Ik denk dat het op zijn plaats is om vanaf deze zijde onze waardering uit te spreken en jullie willen laten weten dat we bijzonder veel respect hebben voor al deze vrijwilligers. Aan jullie is het te danken dat er zoveel speelplezier is binnen de jeugd van FC Eibergen.

Resumé

De rust is wedergekeerd binnen FC Eibergen. De resultaten zijn naar verwachting. Een ieder doet wat hij moet doen en er is waardering voor alle werkers, medewerkers, trainers, leiders, begeleiders, bestuurders. Zonder ook maar één iemand te vergeten kunnen we stellen dat we op de goede weg zijn…………….maar pas op! We zijn er nog lang niet. We willen met FC Eibergen graag hogerop. Om dat de bereiken moeten we nog vele heuvels nemen. Maar het vertrouwen is er. Als we daar op bouwen met zijn allen en vast houden aan het uitgestippelde beleid, dan komt het vast goed. Denk in deze niet in dagen, weken of maanden, maar durf 2 tot 3 jaar vooruit te kijken.

VTON (Voetbal Technisch Ontwikkeling Nederland)

Vermeldenswaardig is nog dat we in oktober zijn gestart met het z.g.n. VTON trainers systeem. Het systeem draagt wekelijks trainingen aan voor alle leeftijdsgroepen. Ook wordt er rekening gehouden met het niveau van de spelers. Hierdoor is het bruikbaar voor alle teams. Tot de winterstop, hebben we met de trainers afgesproken, mag men experimenteren met het systeem. In het tweede gedeelte van december gaan we dan met de trainers overleggen hoe we het gaan inzetten na de winterstop. Voorstel van de TC is dat de onderbouw (JO13 – JO11 – JO9 – JO8 en het 4×4) het standaard gaan gebruiken. Per jaar wordt dan een leeftijdsgroep toegevoegd.

Cursus “Positief coachen”

Ook zijn we in oktober gestart met de cursus “Positief coachen”. Herman van Raalte van de KNVB verzorgt op 3 avonden deze cursus waarbij het kind centraal staat en er wat minder wordt gekeken naar de technische kant van het coachen. De cursisten zijn zeer positief en enthousiast over de inhoud. Inmiddels zijn er 2 avonden achter de rug. Ook deze manier van “kijken” naar de voetballers bij FC Eibergen een vast onderdeel gaan worden van het beleid.

Cor Ordelmans

Hoofdopleidingen