Download nu onze app in de appstore of playstore

NOSTALGIE EN NOG EENS NOSTALGIE

Toen ik onlangs voor de tweede keer in korte tijd naar Eibergen reed om de (afsluitende) festiviteiten bij te wonen van het 100 jarig jubileum van F.C. Eibergen, ontdekte ik opnieuw welk een belangrijke plaats deze club in de Eibergse samenleving inneemt!

Een grote groep “aanhangers” van de club had zich verzameld op die uniek mooie accommodatie op “De Bijenkamp”. Een zeer vriendelijke en stijlvolle ontvangst van de huidige voorzitter Wilfried Schilderinck (wees zuinig op zo’n voorzitter sportclub leden!) viel mij ten deel!

En dan is zo’n middag natuurlijk gevuld met nostalgie van de bovenste plank!! Oud-leerlingen, oud-bestuursleden(zo die er nog zijn!), oud-spelers enz. spreken je aan , beide plaatselijke muziekkorpsen en mannenkoor “Lief en Leed” dragen bij aan een geweldig sfeervolle middag.

Toen ik tegen een oude bekende zei: “Wat hej toch de spullen prachtig veur mekaar bej disse club”! , toen was zijn antwoord: “Ja mar, oons eerste elftal spult veul te lege in de veerde klasse”!

“Nou, en”, zei ik. “Dat is toch niet het belangrijkste van het samen vereniging zijn? Het gaat er toch om dat je als vereniging bijdraagt aan de leefbaarheid van de Eibergse samenleving. Als voetbalvereniging draag je bij aan de vorming van je jeugd met een schitterende accommodatie, met prachtige velden, goede begeleiding enz, zodat ze  later met goede gevoelens  terugkijken op dit belangrijke periode in hun leven.Dat er dan zo nu en dan een talent op voetbalgebied uitrolt, die misschien wel kans ziet om dat eerste elftal uit die vierde klasse te trekken, is, wat mij betreft, van ondergeschikt belang.

Het gros trekt, juist met de hierboven genoemde goede gevoelens aan hun voetbalvereniging, de wijde wereld in. Dat is,  in mijn optiek toch wel de belangrijkste voorwaarde van het “runnen” van een sport(jeugdvereniging). Dat je daarnaast ook een ook een taak hebt om het publiek  (zie die grote “aanhang” van zaterdagmiddag j.l.) passief te vermaken,  nou, dat is met zo’n accommodatie niet zo moeilijk! En of je dan in de vierde klasse speelt of, om mij, in de 3divisie is, wat mij betreft, van zeer ondergeschikt belang!!

Als ik, na bijna 45 jaar weg te zijn uit dat mooie Eibergen, naar jullie club kijk,kan ik alleen maar zeggen: “Jullie hebben het fantastisch gedaan! En je doet het nog fantastisch! Ga zo door!”

Ik ben er nog steeds trots op ooit een klein radertje geweest te zijn van deze fantastisch draaiende machine.

Hartelijke groeten uit een (ook mooie) zomers Drenthe.

Jan Tijink (ere-voorzitter)