Download nu onze app in de appstore of playstore

MEER SFEER BIJ DUELS DOOR ACHTERHOEK KLEURT BLAUW

De traditionele derby’s tussen FC Eibergen en Sportclub Neede vormden de basis. “De supportersvereniging Neede-Noord pakte keer op keer uit met flinke sfeeracties. Zoiets wilden wij voortaan ook.” Sinds enige tijd beschikt de Bijenkamp-club weer over een heuse supportersvereniging: Achterhoek Kleurt Blauw (AKB).

Een officieel bestuur is er niet, maat dat belet de leden van de jonge vereniging niet om af en toe al flink uit te pakken tijdens bepaalde wedstrijden van het eerste elftal van Eibergen. “Via social media laten we elkaar weten dat we iets willen organiseren”, vertelt Joris Boswinkel. Hij maakt deel uit van AKB, dat uit ongeveer dertig jonge senior-spelers bestaat. “De meesten voetballen samen en we zijn allemaal vrienden van elkaar.”

Elk seizoen – als Eibergen en Neede bij elkaar zijn ingedeeld – worden de sportparken van beide verenigingen ‘behangen’ met grote spandoeken van de eeuwige aartsrivaal en gaat er flink wat vuurwerk de lucht in. ‘Dat kunnen wij ook’, werd er op een bepaald moment in Eibergen gedacht.

Bij de eerste wedstrijd van dit seizoen tussen de beide clubs was er een voorzichtig begin. “Die dag moet je eigenlijk zien als onze officiële oprichting”, legt Boswinkel uit. Een account op Instagram was er al snel. “We wilden per se onze eigen club ook echt in de praktijk steunen. Daarom zijn we toen begonnen met het af- en aansteken van blauwe fakkels en rookpotten.”

Probleem voor elke beginnende vereniging is uiteraard de financiën. “Van het algemeen bestuur en van De Vrienden van FC Eibergen hebben we wat geld gekregen”, zegt Stijn Harbers. “Daarnaast waren er nog enkele particulieren die ons het nodige toestopten. Daarmee konden we aan de slag.” Snel daarna kwam er ook een eigen bankrekening.

De ambities van AKB reiken echter verder dan alleen het afsteken van vuurwerk. Enkele maanden verder hebben de supporters inmiddels de beschikking over twee spandoeken, een reusachtige en een kleiner exemplaar.

Volgens Sverre Boonk had vooral het vervaardigen van het grote doek heel wat voeten in aarde. “We hebben wat contacten met de Ultra’s van FC Twente. Zij hebben ons geholpen met allerlei zaken, waaronder het ontwerp. We hebben onze ideeën aan hen doorgegeven en iemand die veel verstand van design had heeft vervolgens het grote doek ontworpen.”

De uiteindelijke totstandkoming had plaats in een ruim gebouw ergens centraal in Eibergen. “Je moet met vakken werken en die vervolgens aan de hand van het ontwerp inschilderen. Nee, niet het hele doek in één keer, dat lukt niet. Alles is gebeurd met verschillende stroken.”

Na het schilderwerk moest alles aan elkaar genaaid worden. Harbers, lachend: “Dat heeft oma Diny Leusink van Sverre op haar naaimachine gedaan. Het gaat om een heel gewicht. Wij hielden de stroken vast en zij maakte alles aan elkaar. In totaal heeft het vervaardigen van het doek met een breedte van dertig meter en een hoogte van 2,5 meter zo’n anderhalve week geduurd.” Het is al wel zeker dat het niet bij dat ene grote stuk textiel zal blijven. “We moeten nu eerst financieel weer even op kracht komen, er gaat veel geld in één zo’n doek zitten.”

Hoewel AKB dus geen officieel bestuur kent is er wel iemand die de financiële zaken beheert: Niels Bulters, zoon van de penningmeester van Eibergen Jan Willem Bulters. “Het algemeen bestuur helpt ons een handje bij onze geldzaken en houdt tevens een oogje in het zeil.”

Zelf lopen de leden van AKB inmiddels in prachtige polo’s rond. Voor ieder ander die de jonge vereniging een warm hart toedraagt zijn er t-shirts gemaakt. De polo’s zijn door de leden zelf betaald, wil Boswinkel benadrukken. “Het geld dat we binnenkrijgen besteden we niet aan dat soort dingen of aan het kopen van bier. Dat betalen we allemaal zelf.”

AKB heeft inmiddels ook een eigen account op Facebook en hoopt zich in de toekomst nog veel nadrukkelijker te kunnen profileren, zowel door uitgebreidere acties als door meer merchandising. “We zullen niet bij elke wedstrijd aanwezig zijn. Dan gaat de verrassing er vanaf. Maar als er echt belangrijke duels worden gespeeld en uiteraard de derby’s tegen Neede, dan zijn we van de partij!”