Download nu onze app in de appstore of playstore

Genieten, gedrevenheid en gezelligheid tijdens G-voetbal in Eibergen

EIBERGEN – Niet ieder kind dat graag voetbalt, kan in een regulier clubteam meekomen. Dan is het mooi als de vereniging voor die kinderen een eigen afdeling heeft. En het wordt nog mooier als iemand een vette cheque komt brengen. Bron: Tubantia.nl

Alsof ze de Europacup hadden gewonnen, zo werd het geschenk van de personeelsvereniging van het Groenlose bedrijf Nedap onder luid gejuich omhoog gehouden. En nee, ze gaan er geen dure spitsen van kopen, want de ploeg van trainer Johan heeft toppers genoeg. Het geld zal onder meer worden gebruikt voor activiteiten en materialen voor de G-jeugd en bidons met een eigen naamplaatje erop. 

En dat is na het ontvangen van de Gouden Waterrot de tweede geste voor het G-voetbal dat bijna drie jaar geleden bij FC Eibergen in het leven werd geroepen. Aanleiding was de zoektocht naar een voetbalclub die bij Sem past. „Die vonden we in Neede”, vertelt zijn moeder Lucel Bennink. „Maar hij was nog te jong voor één van de teams en toen hebben we het initiatief genomen met de oprichting van G-voetbal bij FC Eibergen. Daar zijn we heel goed door Han Dieperink van Sp Neede bij geholpen. Destijds zijn we met een groep van acht jeugdspelers begonnen en inmiddels is dat aantal verdubbeld, variërend in de leeftijd van 7 tot en met 16 jaar. Met Sp Neede hebben we een samenwerkingsverband. Mark, Tobias en Christiaan van die club voetballen hier, omdat ze nog te jong zijn voor een team bij hun eigen vereniging.”

Bevlogen

Bennink nam de taak van coördinator op zich binnen het bestuur en prijst zich gelukkig met de trainers die op de groep staan. Kinderen uit Eibergen, Rekken, Ruurlo, Borculo en Neede doen met veel plezier mee aan de wekelijks training en een keer in de maand staat er een wedstrijd op het programma tegen een andere vereniging in de regio. 

„Het succes van G-voetbal is grotendeels te danken aan trainer Johan van de Bout en begeleidster Wendy Emaus. Zij trainen de groep wekelijks vrijwillig en recht vanuit hun hart. Dat doen ze werkelijk fantastisch.”

Geweldig

„Soms is een kind teleurgesteld of heeft het een rotdag gehad. Daar hebben we allemaal wel eens last van. Maar dan proberen wij de lol snel te laten terugkeren tijdens de training. Daarom komen ze hier voetballen:  voor de lol. In een regulier team moet een kind dat doorgaans zelf oplossen. Dat is het verschil en dat maakt G-voetbal zo boeiend en zo leuk. Je moet er gevoel voor hebben, maar voor de energie die je erin steekt krijg je enorm veel terug.”

Lucel Bennink benadrukt dat er een misvatting bestaat over het G-voetbal. De ‘G’ staat niet voor gehandicapt, maar komt voort uit het jeugdvoetbal. „Dat werd voorheen geschaald in A tot en met F-jeugd met daarnaast G-jeugd. Die G stond voor, Genieten, Gedreven, Geweldig, Geïntegreerd en Gezellig. Daar staat-ie nog steeds voor. Er zitten kinderen bij met een vorm van autisme tot het syndroom van down. Deze kinderen kunnen niet in het reguliere voetbal meekomen en kunnen op deze manier toch voetballen. Bovendien is het ook voor kinderen met een beperking belangrijk dat zij met het sociale aspect van een teamsport beleven.”