Download nu onze app in de appstore of playstore

FC Eibergen in extremis naar cruciale zege

Auteur: Arnoud te Vaanholt

Het leek weer hetzelfde liedje te worden. Hoewel FC Eibergen vrijwel de gehele wedstrijd tegenstander FC Aramea in de tang had zag het er lange tijd naar uit dat de thuisclub toch met de winst aan de haal zou gaan. In de slotfase gebeurde er echter ineens van alles en pakten de bezoekers alsnog drie zeer kostbare punten: 2-3.

Eindelijk viel het kwartje eens goed voor de Eibergenaren. Waar het team dit seizoen al vaker – overigens vaak zonder hoogstaand voetbal – beter was dan de tegenstander werd er dan toch verloren. Dat nu de volle buit werd gepakt was enerzijds te danken aan eigen doorzettingsvermogen en aan de andere kant aan het feit dat Aramea in de slotfase het hoofd volledig verloor.

Om niet nog verder in de problemen te komen moest er gewonnen worden op het veld van het voormalige Enschedese Boys. Eibergen was van meet af aan de betere ploeg. In de 12e minuut loste Björn te Raa een afstandsschot dat een eenvoudige prooi voor Jozef Yilmaz leek, maar de doelman liet de bal los en die ging vervolgens maar net naast.

Kort daarop was het bij de eerste de beste aanval van de gastheren meteen raak. Een dekkingsfout in de verdediging werd door Basel Lahdo keihard afgestraft: 1-0. Eibergen pakte de offensieve draad daarna weer op en had veel pech toen een volgend afstandsschot van Te Raa op de paal uiteen spatte. Vervolgens kon Guus Slaats van links ongehinderd doorlopen, maar hij vond Yilmaz op zijn weg.

Het was zeker niet allemaal goed wat Eibergen liet zien, maar de ploeg was wel overduidelijk de betere partij. Ondanks veel balverlies toonde het team van trainer Arno Leppink zich in de persoonlijke duels vaak de baas over Aramea. Na zo’n twintig minuten spelen was er een voorzet van links van Jacco Smeenk en die werd door de geheel vrijstaande Jacco Roerdink op een haar na met het hoofd gemist.

Na 25 minuten viel de dik verdiende gelijkmaker. Roerdink joeg de bal richting doel en Yilmaz kreeg het leer niet onder controle. Vanuit de rebound joeg Slaats beide partijen op gelijke hoogte, 1-1.

In de tweede helft toonden de Eibergenaren zich aanvankelijk minder overtuigend. In de 52e minuut leek het team toch op voorsprong te komen, maar vanuit kansrijke positie schoot Thijs Rouwmaat net voorlangs.

Ook nu leverde de eerste tegenaanval andermaal een treffer op. Invaller Ramon ter Maat maakte binnen het strafschopgebied een lichte overtreding op Martin Cosut, die echter toch terecht een strafschop opleverde. Vanaf elf meter maakte Nebil Cimen geen fout en dompelde hij Eibergen in mineur.

De gasten zochten vervolgens opnieuw veelvuldig de aanval op, maar op het middenveld en voorin ontbrak de finesse om er iets moois van te maken. Uiteindelijk kregen ze min of meer de helpende hand van Aramea. Na een duel maakte Suner Demirdag een natrappende beweging, waarop arbiter Reuvers niets anders kon doen dan de speler de rode kaart te geven. De dader ging daarna behoorlijk door het lint en even leek de leidsman het duel zelfs te willen staken.

Dat laatste gebeurde niet en met de moed der wanhoop bleven de bezoekers aanvallen. Op het moment dat iedere Eibergenaar al aan een nieuwe nederlaag dacht, werd het toch nog gelijk. Er waren al negentig minuten verstreken toen invaller Djoss Smalen vrij licht tegen zijn voet werd getikt en de blauwhemden een penalty kregen. Roerdink wist wel raad met dat buitenkansje: 2-2.

Dit leek ook de eindstand te worden, waarmee de bezoekers zichzelf tekort zouden hebben gedaan. Opnieuw werden ze echter in het zadel geholpen door de gastheren. In een duel raakte een speler van Aramea geblesseerd achter de rug van Reuvers. Die liet doorspelen, waarna enkele begeleiders van de club uit Enschede zonder toestemming het veld in renden. Er ontstond een hoop opwinding met de leidsman uit Haaksbergen, waarbij Eibergen overigens niet was betrokken. Gevolg: een afkoelingsperiode van tien minuten met nog slechts drie minuten op de klok.

Terwijl de horloges al vier uur hadden aangegeven werd het spel hervat en wat niemand geloofde gebeurde toch nog. De Eibergenaren drongen opnieuw sterk aan en een lange voorzet van rechts werd door Smalen met een boogje koppend over Yilmaz gewerkt: 2-3. Vlak voor tijd moest ook David Metin van de thuisclub na twee gele kaarten het veld verlaten. De bezoekende club had er maling aan, eindelijk was er weer eens gewonnen.

Opstelling FC Eibergen: Davey Stokkers; Tamo Vogel (46. Ramon ter Maat), Tom te Woerd, Koen Dollekamp (86. Djoss Smalen), Dylan Timmerman; Tim Oortwijn, Jacco Roerdink, Guus Slaats, Björn te Raa (67. Niels Oortwijn); Thijs Rouwmaat, Jacco Smeenk.