• Als u voorafgaande aan het seizoen bij een wedkantoor had voorspeld dat ‘dé derby van Berkelland’ van komende zondag tussen de nummers 11 en 12 van de vierde klasse B van het district Oost zou worden gespeeld, dan was u nu vast en zeker vele euro’s rijker geweest. Toch is dat de bittere realiteit: FC Eibergen en Sportclub Neede bekleden momenteel de voorlaatste en laatste plaats van de ranglijst. 

  Daar word je natuurlijk niet bepaald vrolijk van. We houden bij sportprestaties niet zo van het woord ‘excuses’, maar ongetwijfeld zijn er bij beide teams meerdere redenen aan te voeren voor dit voorlopig ondermaatse presteren. 

  Wat in elk geval direct in het oog valt is dat beide teams in scorend opzicht een behoorlijke onvoldoende behalen. Drie doelpunten in vier wedstrijden, dat moet toch echt beter. 

  Over onze gasten van zondag willen we uiteraard verder geen oordeel vellen, dus houden we het bij ‘ons’ Eibergen. Dan valt op dat we niet alleen te weinig het net van de tegenstander laten trillen, maar vrijwel elke wedstrijd zelfs ook amper doelrijpe kansen creëren. 

  Daarmee zijn we meteen waar we willen zijn. Want kun je de schuld van een lage doelpuntenproductie geheel afschuiven op een al dan niet falende voorhoede? Nee, natuurlijk niet. Net zoals het verdedigende werk begint bij de voorste linie, begint ook elke aanval bij de verdediging. Die dient met goed combinatievoetbal het middenveld aan het werk te zetten, van waaruit er vervolgens passes op maat bij de aanvallers behoren te komen. 

  Mooi en gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk blijkt dat voor ons tot nu een hele klus. Waarbij tevens opvalt dat we vaak al binnen een minuut of tien tegen een achterstand aankijken. Dan loop je meteen al weer achter de feiten aan en om nog te winnen dien je er vervolgens minimaal twee in te prikken. We hebben het nu nog niet eens over het feit dat een snelle tegentreffer niet bepaald goed is voor het zelfvertrouwen. 

  Bij de ontmoeting tussen de Waterrotn en de Vlearmuze staat zondagmiddag daarom meer dan ooit op het spel. Beide teams schieten niets op met een gelijkspel. De eerste overwinning moet er zowel aan Eibergse als aan Needse kant écht een keer komen. Een driepunter kan je net – zeker in zo’n traditionele derby – het zo benodigde zetje in de rug geven.

  Subjectief als we zijn hopen we daarom dat er voor aanvang van de derde helft vier punten op het conto van de blauwhemden staan. Het eerste drankje na afloop zal dan ongetwijfeld een stuk lekkerder smaken.