Download nu onze app in de appstore of playstore

Uitblinker in een uitzonderlijke lichting

Door Guido te Ronde

Een voetbalvereniging staat en leeft met de jeugdopleiding. Slechts één of twee spelers van elke lichting halen uiteindelijk het eerste elftal, een enkeling het betaalde voetbal. Het D1-elftal van Sportclub Eibergen anno 1994 was een uitzonderlijke. Bijna alle spelers speelden in het eerste elftal, Dick Hulshorst speelde honderd interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam en Dennis Pardijs, Jan Willem Kluivers en Emre Karayavuz vertrokken voortijdig naar FC Twente om op latere leeftijd terug te keren om alsnog in het eerste elftal te spelen. Dennis Pardijs is een linksbuiten van het puurste soort en verdiende een plek in het Nederlands amateurelftal tijdens zijn topjaren in het Noorden van ons land.

Onderschrift: Sportclub Eibergen D1 in 1994, staand vlnr: Sander Schut, Hans Ordelman (leider), Jan Willem Kluivers, Burak Bulut, Emre Karayavuz, Rick Huurneman, Maarten Teutelink, Eef Barten (leider) en Anton Wolterink. Gehurkt vlnr: Michel Wielens, Roy van Zetten, Dennis Pardijs, Bjorn Maatman en Dick Hulshorst.

Het talent

Dennis Pardijs begon in maart 1988 op vijfjarige leeftijd met voetballen bij Sportclub Eibergen.  Al snel deed zijn naam de ronde over de burelen van de Koninklijke Nederlandsche Voetbalbond. Deze linkspoot had iets extra’s: snelheid, technisch begaafd en een linksbuiten pur sang waar men in de Zeister Bossen zo van houdt. In mei 1995 meldde Dennis Pardijs zich voor het eerst bij de streekselectie onder-12 in goed gezelschap van latere WK-finalist Demy de Zeeuw, Graafschapper Tim Bakens en teamgenoot Emre Karayavuz. Vele selecties volgden, zo maakte Dennis net als Emre onderdeel uit van de streekselectie onder-14 die deelnam aan het Dr. Fadrhonc-Nike toernooi op het eigen sportpark de Bijenkamp te Eibergen. Ook Jan Willem Kluivers (toen al spelend voor FC Twente) speelde een thuiswedstrijd, maar dan in de selectie onder-13. Een evenement waar heel voetballend Eibergen trots op was, te meer omdat twee van de vier amateurspelers in de selectie onder-14 nog steeds de clubkleuren van Sportclub Eibergen vertegenwoordigden. De overige dertien selectiespelers waren al vastgelegd door FC Twente, De Graafschap of Go Ahead Eagles.

 

FC Twente

Een stap hogerop bleef niet lang uit. In het seizoen 1997-1998 maakten zowel Dennis als Emre de overstap naar FC Twente B1. Beide heren voltooiden hier hun jeugdopleiding met wisselend succes. Dennis stond van de vier seizoenen ongeveer tweeënhalf jaar aan de kant met blessures. Met name zijn enkel speelde parten. Dennis is drie keer geopereerd aan dit gewricht waarvan twee keer in zijn FC Twente-tijd. Pas op latere leeftijd waardeert Dennis zijn prestaties: “Toen ging alles vanzelf, naar school en voetballen. Nu kijk ik met trots terug op mijn prestaties. In mijn tweede jaar in de B-jeugd wonnen we van Go AheadEagles. Ik scoorde drie keer, waarvan één keer met het hoofd. Even daarvoor kreeg ik een voorzet van rechts en probeerde ik te schieten met links. De trainer was woest, koppen zo’n bal zei die. Vijf minuten later scoorde ik met het hoofd in een identieke situatie. Misschien wel mijn enige kopgoal ooit, dat zijn mooie dingen”. Toch besloot hij op 18-jarige leeftijd te kiezen voor een maatschappelijke carrière. “In de winterstop vertelde ik de hoofd jeugdopleidingen en trainer dat ik ging studeren. Het kostte mij teveel energie om me telkens weer op te laden na één van de vele blessures”.

 

Studeren in Groningen

Ook in de schoolbanken was Dennis een hardloper. Met name wiskunde kon hem bekoren waardoor de keuze voor econometrie aan de Rijks Universiteit Groningen een logische was. Dennis haalde netjes zijn studiepunten maar stopte toch na een half jaar. “Ik was 18 en mijn leven ging beginnen. Ik had vier jaar niets anders dan school en voetbal achter de rug en zag stappen nu ook wel zitten. Ik had geen klik met die mensen, die gingen alleen maar studeren”. Een overstap naar de studie bewegingswetenschappen volgde. Vier jaar later was hij in het bezit van zijn bachelor diploma.

 

 

Nederlands Amateurelftal

In het Noorden van ons land beleefde Dennis zijn beste voetbaltijd. “Het begon minder, memoreert hij. “Ik had een proefwedstrijd bij FC Groningen, na 20 of 25 minuten ging ik weer geblesseerd naar de kant. Nooit meer iets van gehoord”, lacht hij weg. Een overstap naar zaterdag eerste klasser Oranje Nassau volgde. “Eén van de weinige clubs die zo hoog speelt en niet betaald. Een superleuke club, ik zou iedereen ON aanraden”. Voldoende reden om na een tweejarig verblijf bij Friese hoofdklasser Drachtster Boys terug te keren bij Oranje Nassau. “Mijn eerste seizoen bij Drachtster Boys was mijn beste, ik heb nog nooit zo goed gevoetbald”, kijkt Dennis terug. Ook de scouts van de KNVB waren wederom gecharmeerd. Dennis speelde drie selectiewedstrijden voor het Nederlands amateurelftal en werd geselecteerd voor de interlands tegen Engeland en Ierland. “De laatste selectiewedstrijd was ik niet vooruit te branden. Ik denk nu dat ik me te veel druk oplegde. Of ik was overtraind”, zoekt Dennis naar een verklaring. “Ik was 20 jaar en hoorde tot de top van het amateurvoetbal. We speelden tegen Cambuur, in hun stadion. Ik dacht dat ik volgend jaar misschien wel voor Cambuur zou spelen. Het werd 1-1, ik scoorde wel, een intikker, maar had echt slecht gevoetbald”. Toch werd hij geselecteerd: “Ik denk omdat de andere linksbuitens al waren afgevallen, ik was de enige die over was”.

Britse Buffels

Dennis heeft twee interlands achter zijn naam staan, beide als invaller. “Die Engelsen en Ieren waren drie koppen groter dan ik”, zegt Dennis, zelf klein van stuk met schoenmaatje 39. “We speelden 4-4-2, misschien wel omdat ik zo slecht speelde tegen Cambuur”. In beide interlands kwam Oranje niet tot scoren. Tegen Engeland bleef het 0-0, Ierland was in Dublin met 2-0 te sterk. Zijn interlandcarrière was van korte duur. Na de interlands kon Dennis niet meer sprinten. Zijn buikspier raakte overbelast en een liesbreuk en operatie volgden. Hij speelde het seizoen erop slechts twee wedstrijden voor Drachtster Boys waarna hij terugkeerde bij Oranje Nassau.

Amsterdam

Na het afronden van zijn studie bewegingswetenschappen toog Dennis naar Amsterdam om zijn oude voorliefde voor wiskunde weer op te pakken. In twee jaar tijd rondde hij de opleiding bedrijfswiskunde af en voetbalde hij voor eerste klasser AVV Swift, de club die onlangs Vitesse uitschakelde in het KNVB-beker toernooi. Inmiddels woont en werkt Dennis in Enschede. Hij is Actuarieel Medewerker bij Menzis: “Ik wist ook niet wat het was voordat ik ging solliciteren”, excuseert hij zich. “Ik breng de financiële risico’s en kansen van verzekeringen in beeld en adviseer daarover. Wat als we bijvoorbeeld meer fysiotherapie gaan vergoeden, wat zijn dan de risico’s?”, verklaart Dennis.

FC Eibergen

Na zijn tijd bij AVV Swift nam Dennis een jaar rust: “Mijn enkels trokken het harde kunstgras in Amsterdam niet meer. Een jaar later belde Frans Zelle en ben ik bij FC Eibergen Zaterdag 1 gaan spelen”. Inmiddels speelt Dennis op vrijdagavond in het 35+ team nadat hij afgelopen jaar een grote bijdrage had aan het kampioenschap van Zaterdag 2.

 

Vorige Edities van Terug in de Tijd:

September: “Terug in de tijd naar…. Jan Tijink” (Wolter Odink)

Oktober: “Struikelend over een berg van herrinneringen” (Bertus te Raa)

November: “Spelers uit Eibergen in de Eredivisie” (Wolter Odink)

December:  “Een indrukwekkend kampioenschap is binnen” (JohanSchot)