• Een potje een keer met grote cijfers – een nulletje of zes – winnen is leuk. Vooral voor het publiek. Maar heb je dan als zegevierende team zo goed gespeeld of was de tegenstander zo slecht? Of was het een combinatie van beide factoren? Dat kan per keer geheel verschillend zijn. 

  Vorige week klopten we met minimaal verschil LSV, 1-2. De vreugde na afloop was zelfs groter dan bij de voorgaande vijf overwinningen. Dat kwam natuurlijk vooral omdat de winnende treffer pas in de slotfase viel in een vooral voor rust bar slecht duel. Nul doelpogingen van Eibergse zijde, daarmee is alles over dat deel van de wedstrijd meteen gezegd. 

  Wat wellicht veel meer deugd doet is dat het een wedstrijd was die ons puur op karakter drie punten opleverde. Werd er na rust door de Eibergenaren de sterren van de hemel gespeeld? Allerminst. Maar de drang om tóch te winnen en de beleving was ineens zeer groot en misschien mogen we daarin wel de allergrootste winst zien. 

  Jarenlang werd Eibergen als een ‘voetballende’ ploeg gezien, maar met te weinig ‘mentaliteit’. Waarom gingen de meeste van de derby’s tegen onze eeuwige aartsrivaal Sportclub Neede verloren in het afgelopen decennium en misschien nog wel veel langer? Omdat de Needenaren over betere voetballers beschikten? Nee, in dat opzicht verschilden beide teams vaak weinig van elkaar. We leverden de punten meestal in omdat de tegenstander juist in deze derby veel meer beleving wist te tonen. 

  Precies daarom was de zege van afgelopen zondag zo belangrijk. Als je ook op dagen dat het lange tijd niet goed loopt toch de volle buit binnensleept dan kun je een heel eind komen dit seizoen. 

  Zondagmiddag heten we SV De Lutte welkom op sportpark De Bijenkamp. Een tegenstander die we wellicht hooguit van naam kennen, maar verder geheel onbekend voor ons is. Het Lutterzand zal menigeen bekender in de oren klinken dan – met alle respect – SV De Lutte. 

  Met een vierde plaats en een achterstand van zes punten op ons zullen niet meteen alle alarmbellen rinkelen. En daarin schuilt het gevaar. Als we het over onze bezoekers hebben dan praten we over een grote vereniging, die vorig jaar in de nacompetitie net naast promotie naar de derde klasse greep. 

  Hoewel we nog lang niet alles van alle tegenstanders weten moeten we er rekening mee houden dat we waarschijnlijk tegen een geduchte opponent spelen, die als doelstelling niet ‘een keurig plaatsje in de middenmoot' heeft. We hebben met wat blessureperikelen te maken, maar dat mag geen excuus zijn om andermaal voor de volle winst te gaan. Op karakter!