• Het is een probleem waar vrijwel iedere amateurvoetbalvereniging momenteel mee heeft te maken: een oplopend tekort aan scheidsrechters. Lang niet iedereen heeft zin om in een wedstrijd allerlei verwensingen aan zijn hoofd te krijgen van spelers, coaches of van het publiek. Maar wedstrijden leiden is vaak ook gewoon heel erg leuk. Daan Bijlsma (17), Kay Meijer (14) en Onur Berk Tastan (21) kunnen er over meepraten.

  Over voetbaltalent beschikte hij niet, zegt Kay als jongste van het stel. “Ik heb het tot de voormalige D-tjes geschopt. Ik vond er niet veel aan, vooral omdat ik het altijd beter wist dan de scheidsrechter. Ik heb het liefst altijd alles in eigen handen.” Lachend: “Dat eigenzinnige is bij ons een echt familietrekje.”

  Toen Onur destijds in C2 speelde, kwam er de vraag of er spelers bereid waren om de arbiterfluit te hanteren. “Er werden meerdere teams benaderd. Uiteindelijk gaven zich 19 jongens op. Na de eerste cursus bleek dat we allemaal waren geslaagd. Ik werd toen pupillenscheidsrechter.” Als voetballer schopte hij het letterlijk en figuurlijk nog tot het tweede team van Eibergen.

  Daan kwam net als Kay als speler voor de D-jeugd uit, toen hij besloot om het roer deels om te gooien. “Ik wilde me zelf ontwikkelen. Als scheidsrechter beleef je een wedstrijd heel anders dan als voetballer. Je maakt andere dingen mee. Gisteren leidde ik voor het eerst een seniorenwedstrijd, Eibergen 4 tegen Avanti Wilskracht 3. Het verliep probleemloos.” Momenteel speelt Daan bij zijn oude liefde nog in het tweede jongensteam tot 19 jaar. “Maar het fluiten staat inmiddels wel op nummer een.”

  De vereniging met zijn domicilie op sportpark De Bijenkamp houdt de cursussen zelf. “De KNVB is de aanbieder”, laat Monique Temmink weten. “FC Eibergen heeft zich vervolgens ingeschreven. Zo’n cursus bestaat uit een aantal theorieavonden en een praktijkexamen. Al vrij snel mag je onderlinge potjes van onze club leiden”. Waar Hendrik Jan Pelle coördinator van de scheidsrechters bij de senioren is, is Monique dat bij de jeugd.

  Hoewel je in de media maar al te vaak verhalen over arbiters hoort als er weer eens iets goed mis is gegaan en hierdoor potentiële kandidaten wellicht worden afgeschrikt, hebben Daan, Kay en Onur tot nu toe vrijwel louter positieve ervaringen. 

  Daan geniet er zelfs met volle teugen van. “Ik vind juist dat je door iedereen met veel respect wordt behandeld. Negatieve ervaringen? Hooguit eentje. Ik deelde een keer in een wedstrijd van onze club een rode kaart uit aan de tegenstander. Dat zorgde voor nogal wat commotie. Omdat de wedstrijd toch al bijna was afgelopen heb ik eerder afgefloten.”Om er aan toe te voegen: “Eibergen had de drie punten allang op zak. Of ik er zelf na afloop nog problemen van heb ondervonden? Nee hoor, ik kon het heel gemakkelijk van me afzetten.”

  Enorm genoten heeft Kay van de wedstrijden die hij tot voor kort bij de jeugd van De Graafschap mocht fluiten. “Ze hadden me bij de scheidsrechtersverenging gescout. Ik schat dat ik in totaal al zo’n zestig wedstrijden voor de jeugdteams van De Graafschap heb gefloten. Dat ging allemaal heel goed. Vaak krijg je na afloop van alle spelers een hand. Bij een jeugdwedstrijd van die club tegen NAC Breda was een vader van een van de tegenspelers het niet eens met mijn beslissing en gooide zijn bril op het veld. Jammer dat ik er niet bij kon.”

  Omdat het combineren van voetballen en fluiten wat te veel voor hem werd stopte Onur in 2019 als actief voetballer. “Ik floot soms op zaterdag, voetbalde dan vervolgens op zondagmorgen en daarna was ik nog weer bij een potje scheidsrechter. Dat wilde ik niet meer.” Ook hij vertelt maar al te graag over de leuke dingen van zijn functie als arbiter. “Onlangs floot ik de derby tussen FC Winterswijk onder 17 tegen FC Trias onder 17. Zit ik na afloop wat te eten bij de McDonalds en zie ik ineens allemaal spelers van die middag. “Heej scheids, goed gefloten”, riepen ze. “Ze wilden me zelfs iets te eten aanbieden.” 

  Onur heeft zijn scheidsrechterspullen al bij zich. Want diezelfde middag staat er voor hem de bekerwedstrijd tussen Rietmolen 1 en ’t Centrum 1 op het programma. “De KNVB stelt me aan. Op zaterdag fluit ik wedstrijden van de jeugd onder 17 jaar en onder 19 jaar, op zondag de senioren. Bij de jeugd praat je dan over clubs binnen een cirkel van ongeveer veertig kilometer rond Eibergen.” Ook bij de senioren beperken zijn optredens zich allang niet meer tot de gemeente Berkelland. “Komende zaterdag heb ik de leiding bij een jeugdwedstrijd in Tubbergen, zondag fluit ik in Dinxperlo.”

  Over hun ambities zijn de drie talenten duidelijk: ze willen er alles uithalen wat er in zit. Al beseffen ze allen terdege dat de uiterste grens nooit valt te voorspellen. “Je weet vooraf nooit hoever je komt”, stelt Daan. “Zo lang ik het leuk blijf vinden en het kan combineren met school ga ik er mee door. Ja, het liefst op een zo hoog mogelijk niveau.”

  Ondanks zijn nog zeer jeugdige leeftijd heeft Kay er al een duidelijke mening over. “Ik krijg best veel complimenten, maar daar blijf ik nuchter onder. Ik sta echt met beide benen op de grond. Natuurlijk wil ik ook steeds hogerop. Maar ik vind het niet realistisch om nu al te voorspellen op welk niveau ik ooit terechtkom.”

  Ook Onur wil de lat zo hoog mogelijk leggen. “Je weet als scheidsrechter nooit hoe hoog dat uiteindelijk precies zal zijn”, voegt Temmink er aan toe. “Het is gewoon al heel fijn dat deze jongens dit willen doen. Want het scheidsrechterstekort is erg groot bij FC Eibergen. Voor de senioren zijn er nog maar een stuk of zes beschikbaar, van wie een deel al flink op leeftijd is. Als het zo doorgaat dan moeten de elftalleiders straks zelf de wedstrijden leiden.”

  Iedereen, jong of oud, lid van FC Eibergen of geen lid, kan zich opgeven voor de cursus van de KNVB. Bij voldoende animo is het de bedoeling dat deze op De Bijenkamp wordt gehouden, mogelijk in samenwerking met zusterverenigingen uit de regio. Aanmeldingen zijn mogelijk bij Temmink, e-mail monique.temmink@fceibergen.nl, telefoon 06-30273091 of bij Hendrik Jan Pelle, e-mail h.pelle3@chello.nl, telefoon 06-57340229.

  Foto, van links naar rechts: Daan Bijlsma, Onur Berk Tastan en Kay Meijer 

  Foto: Monique Temmink